Uit de rapporten van de gezondheidsraad komen de volgende richtlijnen, plus de rede waarom er voor dit advies gekozen is.

 • 200 gram groenten per dag
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van groente en fruit het risico op hartziekten (-10%) en beroerte (-10%) verlaagt. Tevens verlaagt het de bloeddruk.
 • 200 gram fruit per dag
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van groente en fruit het risico op hartziekten (-10%) en beroerte (-10%) verlaagt. Tevens verlaagt de pectine in fruit het LDL-cholesterol.
 • beperk rood vlees en bewerkt vlees (= ham, bacon, worst e.d., bevatten nitraat)
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van rood vlees en bewerkt vlees een hoger risico op een beroerte (+10%), diabetes (+15%), darmkanker (+10%) en longkanker (+20%) geeft.
 • 2x per week vis, waarvan 1x vette vis (zalm/makreel/haring), geen bewerkte vis (gefrituurde vis/bebakken vis, produkt moet minimaal 70% vis bevatten)
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van vis het risico op dodelijke hartziekten verlaagd met 15%. Tevens is er een lagere kans op een beroerte.
 • eet zuivel
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van zuivel een lager risico op darmkanker geeft (-10%) en het eten van yoghurt een lager risico op diabetes (-15%) geeft.
 • niet teveel eieren (maximaal 6 per week)
  het is aannemelijk gebleken dat het eten van 7 of meer eieren per week (hoge inname van cholesterol) leidt tot een hoger risico op diabetes.
 • eet wekelijks peulvruchten (bonen/linzen/erwten)
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van peulvruchten het LDL-cholesterol verlaagt.
 • 15 gram ongezouten noten per dag
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt en de kans op hartziekten met 20% verlaagt.
 • vervang gerafineerde producten door volkoren (volkoren pasta, brood, zilvervliesrijst)
  de consumptie van volkorenproducten het risico op hartziekten (-25%) verlaagt, het risico op een beroerte verlaagt (-15%), het LDL-cholesterol kan verlagen en de bloeddruk kan verlagen.
 • vervang hard vet voor zacht/vloeibaar vet (olie ipv boter)
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat voedingsmiddelen zoals zachte margarine en plantaardige olien het risico op hartziekten verlaagt (-10%) en het LDL-cholesterol verlaagt, ten opzichte van harde margarines en boter.
 • beperk transvetten (koek/gebak)
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat transvetten die in koek en gebak nog voorkomen, het risico op hartziekten verhogen.
 • 3x thee per dag
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van 3 koppen thee per dag de kans op een beroerte met 10% verlaagt. Tevens verlaagt het de bloeddruk.
 • gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van ongefilterde koffie het LDL-cholesterol verhoogt.
 • zo min mogelijk suikerhoudende dranken (ook vruchtensap)
  uit wetenschaappelijk onderzoek is gebleken dat dranken met toegevoegd suiker (frisdrank) het lichaamsgewicht verhogen en een hoger risico op diabetes geven (20%). Dit geldt ook voor fruitsap en gezoete zuiveldranken.
 • drink geen alcohol (of maximaal 1 glas per dag)
  uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol het risico op een beroerte (35%) en hartziekten (45%) vehoogd. Er zijn ook cijfers waaruit blijkt dat een hele kleine hoeveelheid alcohol (maximaal 1 glas per dag) gunstige effecten kan hebben. Maar ook dat bij een hoog gebruik van bier door vrouwen de kans op longkanker met 90% verhoogd! Voor iedereen is aangetoond dat meer dan 1 glas alcohol dagelijks leidt tot 30% verhoogde kans op darmkanker en 10% verhoogde kans op borstkanker.
 • beperk keukenzout
  uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat vermindering van het gebruik van zout de bloeddruk verlaagt.

Nou zijn deze richtlijnen niet voor iedereen meteen duidelijk of te ingewikkeld. Daarom maakt het voedingscentrum aan de hand van deze richtlijnen altijd de "schijf van vijf". Maar ook die is volgens ons onduidelijk. Daarom maken we een analyse van de richtlijnen: wat is wel of niet belangrijk, hoe kunnen we dit toepassen. Dit is een eigen (niet-wetenaschappelijk ondersteunde!) analyse, die niet van de gezondheidsraad komt.

Op de volgende pagina zullen we laten zien hoe eenvoudig het is om hier een praktische richtlijn van te maken die onze voeding zo gezonder kan maken.