oplossingen

wat voor oplossingen hebben wij bedacht?

Het aantal problemen is nogal groot. Om overal een passende oplossing voor te vinden zal dus moeilijk zijn, maar we doen een poging. Belangrijk is dat de keuze van de clienten in een zorginstelling voorop staan. Clienten moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen eten. Wij gaan niet zeggen wat iemand zou moeten eten, maar wel adviezen geven in het kader van gezondheid (bijvoorbeeld: beperk rood vlees en bewerkt vlees). Bij zaken als smaak en variatie geven we alleen ideeen.

De problemen zijn:

  • gezondheid
  • onbekend eten
  • kookkunst
  • financieel
  • tijd
  • fantasie
  • kant en klaar

gezondheid
Smaak en variatie zijn een voordeel, maar gezondheid is het meest belangrijk. Vooral bij voeding dat geleverd wordt door zorginstellingen. Clienten die daar afhankelijk van zijn horen vaak tot de risicogroep die o.a. ook in aanmerking komt voor de griepprik. Het is belangrijk om die groep een zo gezond mogelijke voeding te geven.
Nu is er veel informatie over de gezondheid van voedsel, maar dat gaat vaak alle kanten op. Er is geen beleid op te maken. Daarom is het goed één betrouwbare bron te kiezen en daar het aanbod zo goed mogelijk op in te stellen.
De gezondheidsraad is daarvoor een uitstekende keuze. Het is een instelling van de overheid met als doel wetenschappelijke adviezen te geven. Deze adviezen zijn geen "meningen" van de raad, maar conclusies van vele wetenschappelijke medewerkers die daar onderzoeken naar hebben gedaan. In de raad zitten vele professoren uit het hele land die onderzoeken doen naar gezondheid en voedsel.

De gezondheidsraad heeft een lijstje met richtlijnen gemaakt. Wij denken dat het heel belangrijk is dat juist een zorginstelling, waar gezondheid voorop staat, zich houdt aan deze richtlijnen. Daar zitten adviezen bij die een "positief effect" hebben, zoals noten. Het eten van noten verlaagt het LDL-cholesterol en daarmee de kans op hartziekten. Dat is fijn, maar om nu iedere dag "een handje noten" te gaan eten is misschien wat overdreven.
Maar er zijn ook adviezen die een "negatief gevolg" hebben, zoals rood vlees. Het eten van rood vlees en bewerkt vlees bijvoorbeeld geeft een hoger risico op een beroerte (10%), diabetes (15%), darmkanker (10%) en longkanker (20%). Twintig procent meer kans op longkanker, dat is nogal wat! Dus het is zeer verstandig om het advies "beperk rood vlees en bewerkt vlees" wel op te volgen. We nemen liever geen risico!
Er staat niet "eet nooit meer vlees", dus een totaal vegetarisch of veganistisch dieet is zeker niet het advies. Men mag zelf kiezen, maar zoals een huisarts laatst zei "drie keer vlees per week is meer dan genoeg".
Zo zijn er bijvoorbeeld nog vele mensen (ook in zorginstellingen) die roken. Waarom zetten zorginstellingen niet na het eten een pakje sigaretten op tafel voor diegene die dat willen? Omdat het zeer ongezond is! Maar toch is ook van sigaretten niet aangetoond: als je nu rookt, krijg je morgen zeker longkanker. Maar met sigaretten neemt een zorginstelling geen risico. Een zorginstelling biedt geen sigaretten aan de cliënten na het eten.
Maar zorginstellingen bieden wel heel veel rood vlees aan de clienten (bijvoorbeeld). Waarom? Aangetoond is dat het risico op longkanker met 20% stijgt als je veel rood vlees eet. Waarom geeft een zorginstelling hun cliënten dan wel rood vlees, maar geen sigaretten? Hier is een omslag nodig in het denken. Het moet doordringen hoe ongezond bepaalde producten zijn.