Een eerste probleem bij het verzinnen van een alternatief menu, wat belangrijk is voor o.a. de gezondheid, is de onbekendheid van andere gerechten dan men gewend is. Maar ook onbekendheid van data over voedsel en gezondheid of misverstanden die al generaties de ronde doen. Mensen die opgevoed zijn met altijd aardappelen-groente-vlees hebben vaak moeite met andere keuzes. Ook het advies van de gezondheidsraad om bijvoorbeeld minder vlees te eten, past niet in de agv-structuur (aardapp. groente vlees). Wat moet je dan eten als je geen vlees meer "mag" eten? Gelukkig zijn er in de supermarkten tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar, maar worden die wel verkocht? Waarom zou je "duur" nepvlees kopen als je ook goedkoper gewoon vlees kan kopen in dezelfde winkel?

Bij de "kant en klaar" aanbieders, die vooral door ouderen worden gegeten, is duidelijk te zien aan het aanbod wat de "normale" gedachten over eten zijn. Vooral aardappelen, groente en iets van vlees met veel jus, spaghetti valt al onder "buitenlandse gerechten". Bijgerecht vooral appelmoes. Toetje: vla. Het is behoorlijk ouderwets om een dergelijk menu aan mensen aan te bieden in 2018. We kennen zoveel meer gerechten en andere smaken. Het is gewoon zonde om die niet te eten. Chinees eten (nasi) staat ook wel op het menu van instellingen en is al heel gewoon geworden. Of zoals het personage gespeeld door Rijk de Gooijer ooit zei op televisie: "laten we buiten de deur gaan eten, maar niet van dat rare buitenlandse eten, gewoon Chinees ofzo". Ondertussen is het al lastig voor mensen om andere chinese gerechten te noemen anders dan nasi of bami. Terwijl er zoveel meer is. Roti wordt gelukkig steeds bekender, maar buiten de stad is dat al moeilijker.

Ook de vegetarische markt is zoveel groter geworden, maar mensen kennen het te weinig. Falafel is voor velen onbekend bijvoorbeeld, terwijl anderen het weer heel normaal vinden. Tegenwoordig wordt "vegan" eten (veganistisch) steeds populairder. In steden zal je vegan restaurants vinden, maar buiten de stad vind je vooral "all-you-can-eat"-ketens.

Dan zijn er ook nog de "misverstanden". "Champignons zijn schimmel, dus vies" bijvoorbeeld. Of de nieuwe "varkens zijn vieze beesten dus moet je niet eten". Hele groepen mensen houden niet van pittig eten. Soep is tomatensoep of kippensoep, de rest is raar. Blauwschimmel kaas. Geitenkaas is al raar. Vis stinkt. Enzovoorts.

Wat doen we hier aan?
1. opvoeding
De oplossing hiervoor ligt voor een groot gedeelte bij de opvoeding van kinderen. Als kinderen geleerd wordt nieuwe dingen te proeven, kunnen ze daar makkelijker aan wennen. Maar ook smaak kan veranderen in de loop van een leven. Mensen moeten wel de wil hebben om iets nieuws te willen proeven.

2. meer voorlichting voedingscentrum
Dat kan onder meer gestimuleerd worden door het voedingscentrum. Er zouden meer campagnes opgezet kunnen worden om bepaalde voeding te promoten. Of bijvoorbeeld een publiciteits campagne vanuit het voedingscentrum om minder vlees te gaan eten. Op dit moment blijft het een beetje bij adviezen geven, de schijf van vijf, maar een meer aktieve campagne van de eigen adviezen kan zeker helpen. Zo maakt het voedingscentrum bijvoorbeeld wekelijks een "weekmenu" als voorbeeld. Dat menu voldoet aan de eigen schijf van vijf. Maar tegelijk staat het menu vol "rare" gerechten die voor veel mensen raar klinken en niet gemaakt zullen gaan worden. Dat kan beter.

3. "dwingende" aanpassingen in supermarkten
Een hele grote rol speelt ook de supermarkt. De "gewone" producten zijn makkelijker te vinden dan de nieuwe producten. Hierdoor word je als consument niet goed gestimuleerd om eens wat anders te kiezen. Probleem is dat een supermarkt een commercieel bedrijf is dat winst moet maken. Ze hebben er niets aan om falafel te gaan promoten als niemand dat koopt (bijvoorbeeld). Dan is een kiloknaller gehakt of een spotgoedkope plofkip commercieel interessanter. Die tegenstrijdige belangen zijn een probleem. Hoe kunnen we een supermarkt stimuleren om "gezond eten" te promoten?
Veel mensen geloven ook in de "vrije wil" van de consument. Mensen moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen eten, ook als dat erg slecht voor ze is. Kijk maar naar roken. Iedereen weet inmiddels hoe slecht roken is, maar heel veel mensen blijven gewoon roken.

4. het goede voorbeeld geven
We hebben het op deze website vooral over voeding bij zorginstellingen. Iedere zorginstelling die het eten gezonder kan en wil maken, moet dat gewoon doen. Er moeten "goede voorbeelden" gegeven worden. Als in de ene zorginstelling gezond gekookt wordt en de bewoners vinden het nog lekker ook, dan kan dat andere instellingen stimuleren om het ook te gaan proberen. Geef het goed voorbeeld!

uit het Parool:
Een voorbeeld van een zorginstelling waar ze met hulp van vrijwilligers eens een andere maaltijd dan gewoon hebben geprobeerd, wat een groot succes bleek te zijn.

(klik op het artikel om het te lezen)