In zorginstellingen is een volgend probleem de "kookkunst" van de verzorgers. Vaak is er geen geld om apart iemand aan te nemen om te koken, en zullen de adl-verzorgers ook moeten koken voor de groep. Hierbij zijn er een aantal barrieres zoals de smaak van de kok, die vaak ook bepaalde dingen die op het menu staan zelf niet lust. Maar ook het koken voor een iets grotere groep kan moeilijker zijn.

Wat kunnen we hieraan doen?
1. proberen een kok te krijgen
Natuurlijk is het ideaal om een aparte kok te hebben in een zorginstelling, die gespecialiseerd is in koken en voeding. Heel vaak is hier echter geen geld voor. Vrijwilligers of stagaires kunnen hierbij misschien een rol spelen.

2. aandacht voor koken bij sollicitaties
Bij het aannemen van nieuw personeel zou meer aandacht gegeven moeten worden aan het koken. Op dit moment gaat het vooral om diplomas voor ADL-zorg en verpleging, maar ook eten, en dus koken, speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van mensen. Een verzorger in de zorg die ook moet koken, moet ook kunnen koken!

3. workshops om mensen te leren koken
Een zorginstelling kan ook workshops organiseren voor het zorg-personeel om te leren koken (volgens de adviezen van de gezondheidsraad). Er moet meer aandacht komen voor eten in de zorg.

4. voorlichting
Er moet (zou moeten) meer voorlichting gegeven worden aan zorginstellingen over de rol van voeding bij de gezondheid van mensen. Mensen die afhankelijk zijn van zorg kunnen vaak niet zelf koken en hebben dus niet de vrijheid om zelf te kiezen wat ze willen eten. Maar het is vaak ook onverstandig om deze keuze aan een zorginstelling over te laten. Aangezien een zorginstelling gefinancierd wordt door de overheid, heeft de overheid ook een rol om goede voorlichting te geven over gezonde voeding aan de instellingen. Op die manier moet er binnen een zorginstelling meer aandacht komen voor gezond eten, en daarmee ook voor de manier waarop dit eten wordt gemaakt.

stage
Verder is er een idee om via opleidingen beginnende koks een stage aan te bieden in een zorginstelling, waar de studenten kunnen leren om te koken voor iets grotere groepen. Dit kan zeer stimulerend zijn voor de student koks, die de bewoners van de zorginstellingen er een groot plezier mee doen door lekker te koken, en "anders" te koken dan ze misschien gewend zijn. Ook kan het een stimulans zijn voor de student koks die op de stage dan "echt" gaan koken, voor echte mensen die ook feedback kunnen geven over de gerechten die ze maken en waardering kunnen geven aan de studenten voor hun werk. Tevens leren ze omgaan met de beperkingen die er zijn bij het koken. Er zijn mensen met speciale dieet eisen, er zijn beperkingen door ontbreken van bepaalde spullen in een keuken, beperkingen door de tijd die er is om te koken, eventueel de inkoop. Al die zaken gaan anders dan in een optimaal restaurant, maar zijn wel degelijk reele beperkingen waar een toekomstige kok tegenaan kan lopen.
Een voorbeeld is de koks opleiding van het ROC in Almere. Een zorginstelling in Almere gaat daar binnenkort kennismaken en op gesprek over de mogelijkheden.

Meer informatie over het idee om sagaires in te schakelen leest U op de volgende pagina.