LET OP! deze website is nog niet af!

wij zitten nog midden in de verbouwing, dus even geduld a.u.b.

wat is ons doel?

verbeteren van voeding in zorginstellingen

Wij, Axel en Maarten, zijn alletwee afhankelijk van zorg voor ons eten. Door beperkte handfunkties kunnen wij zelf niet koken. Maar het eten dat we krijgen van onze zorgverleners bevalt ons niet. Het is niet lekker, niet gezond genoeg en te beperkt in keuze en variatie. Dat willen wij graag verbeteren, voor iedereen die in een zorginstelling woont.

Richtlijnen

wat zijn de richtlijnen van de gezondheidsraad?

De gezondsheidsraad stelt na jaren onderzoek een aantal richtlijnen op voor onze gezondheid. Wat is wel en niet gezond en waarom? Hun advies is geen "mening" over voedsel, maar een resultaat van wetenschappelijk onderzoek. Het is dus aan te raden deze adviezen op te volgen.

praktisch

hoe kunnen we de richtlijnen toepassen?

Hoe kunnen we de adviezen van de gezondheidsraad toepassen in ons dagelijks eetpatroon?

problemen

wat zijn de problemen bij het eten in de zorg?

Eten moet gezond zijn. Natuurlijk eet iedereen wel eens taart of patat, waarvan we weten dat het eigenlijk niet gezond is, maar het kan geen kwaad als het niet teveel is. Maar het probleem ligt meer bij het "gewone" eten. Daarin zitten onderdelen die we gewend zijn te eten, maar die we beter kunnen vervangen door andere producten. Zo komt de wetenschap er steeds meer achter (na onderzoeken) dat het eten van rood vlees en bewerkt vlees, ongezond is. Het verhoogt de risico's op een beroerte (10%), diabetes (15%), darmkanker (10%) en longkanker (20%).

oplossingen

wat voor oplossingen hebben wij bedacht?

Het aantal problemen is nogal groot. Om overal een passende oplossing voor te vinden zal dus moeilijk zijn, maar we doen een poging. Belangrijk is dat de keuze van de clienten in een zorginstelling voorop staan. Clienten moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen eten. Wij gaan niet zeggen wat iemand zou moeten eten, maar wel adviezen geven in het kader van gezondheid (bijvoorbeeld: beperk rood vlees en bewerkt vlees). Bij zaken als smaak en variatie geven we alleen ideeen.

links

aanvullende informatie op internet

Hier kunt U aanvullende informatie vinden van Internet. Links naar onder andere de raporten van de gezondheidsraad, het vioedingscentrum, en vele andere websites mdie misschioen van belang zijn.