Een ander groot probleem in iedere zorginstelling is geld. Ook voor het eten is er eigenlijk te weinig geld. Hoe kan een zorginstelling een gezonde maaltijd maken volgens de adviezen van de gezondheidsraad, voor maar €2,50 of €3,50 per persoon? Gezond eten is vaak duurder dan minder gezond eten.

Hier volgen een aantal voorbeelden van gezond eten dat duurder is dan ongezond. Als voorbeeld nemen we de prijzen van Albert Heyn, maar als iemand weet waar het anders is, horen we dat graag.

Vier braadworsten voor maar € 2.29, dat is € 0.57 per worst.

Een halve kilo gehakt voor maar € 2,59. Er wordt (helaas) dus veel gehakt gegeten in zorginstellingen.

Een andere zorginstelling favoriet: de slavink. Weer gehakt, dus goedkoop: €1.79 per 3 is €0,59 per stuk. Vis een veel duurder dus daarom al een probleem bij de keuze. Maar ook "gewone" producten zijn duurder in de gezonde variant. Spaghetti bijvoorbeeld:

De volkoren spaghetti is gezonder dan de gerafineerde versie, maar tevens bijna 3x zo duur. Dat is moeilijk oplosbaar probleem. Het zou juist precies andersom moeten zijn: gezond goedkoper dan ongezond.
Ook vissticks zijn spotgoedkoop en lijken dus een goed alternatief voor vlees, maar dat is niet zo. Vissticks bevatten minder dan 70% vis en tellen dus eigenlijk niet mee als "vis".

Ook kant en klare maaltijden zijn vaak te duur, en dus nauwelijks een alternatief voor mensen die zelf niet kunnen koken:

Als iemand maar €2,50 of €3,50 per dag te besteden heeft voor eten, zijn dit soort prijzen niet haalbaar. Waarom is er dan zo weinig geld om te eten? Dat komt vooral door de veel te lage Wajong uitkering (arbeidsongeschiktheid voor gehandicapten). Maar ook de zorginstellingen krijgen veel te weinig geld om "normaal" te kunnen koken voor bewoners. Dat zou echt anders moeten. Zeker nu in 2019 ook nog de belasting op veel eten omhoog gaat. Alles wordt duurder, maar of gehandicapten dat nog kunnen betalen is nog onduidelijk.

Een oplossing is diepvries. Veel producten zijn diepvries goedkoper dan vers (maar waarschijnlijk net zo gezond). De smaak van diepvries is wel iets minder goed, maar vers is gewoon te duur.

Verse zalm kost €3.15 per moot, diepvries maar €2.19 per moot.

Verse kabeljauw €5,75 = €2,88 per stuk. Diepvries kabeljauw is maar €0,77 per stuk.