wat is ons doel?

verbeteren van voeding in zorginstellingen

Wij, Axel en Maarten, zijn alle twee afhankelijk van zorg voor ons eten. Door beperkte handfunkties kunnen wij zelf niet koken. Maar het eten dat we krijgen van onze zorgverleners bevalt ons niet. Het is niet lekker, niet gezond genoeg en te beperkt in keuze en variatie. Dat willen wij graag verbeteren, voor iedereen die in een zorginstelling woont.

1. Gezond
Wat is gezond? Dat is vaak de vraag, omdat daar verschillende meningen over zijn. Aan al die goedbedoelde adviezen hebben we eigenlijk niets.
Gelukkig is daar een goede oplossing voor: er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gezondheid en voeding. De mensen die deze onderzoeken hebben gedaan, vormen samen de Gezondheidsraad. Om de paar jaar geven die advies over de resultaten van hun onderzoeken. Met die richtlijnen wordt door het Voedingscentrum dan weer de 'schijf van vijf' gemaakt bijvoorbeeld.

Wat wij nu willen is dat de zorginstellingen zich gaan houden aan de richtlijnen van de gezondheidsraad. Meer niet.

2. Lekker
Koken is een vak waar niet iedereen goed in is. Maar aangezien clienten geen keuze over wie er voor ze kookt, zal de zorginstelling ervoor moeten zorgen dat de zorgverleners een beetje kunnen koken. Geen Michelin sterren maaltijden, maar eenvoudige maaltijden die voldoen aan de richtlijnen van de gezondheidsraad.
Zelfs dat is voor een aantal zorgverleners moeilijk, daarom willen we gaan onderzoeken hoe we ze daarbij kunnen helpen. Belangrijk is dat een eenvoudige maaltijd ook lekker kan zijn met een beetje creativiteit.

3. Gevarieerd
Onderdeel van gezond eten is ook gevarieerd eten. Wij merken dat in zorginstelling vaak een vast aantal recepten gebruikt worden die steeds worden herhaalt. Dat is jammer, want het aanbod van supermarkten is tegenwoordig enorm gevarieerd. Wij willen zorginstellingen stimuleren meer variatie aan te brengen in de menukeuze.