Conclusies van de gezondheidsraad naar aanleiding van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, in iets meer begrijpelijke taal. Het gaat hier om bewezen resultaten, geen meningen.


rood vlees
  • iedere dag rood vlees verhoogt de kans op een beroerte met 10%
  • iedere dag rood vlees verhoogt de kans op diabetes(2) met 15%
  • iedere dag rood vlees verhoogt de kans op darmkanker met 10%
  • iedere dag rood vlees verhoogt de kans op longkanker met 20%

bewerkt vlees
  • iedere dag bewerkt vlees verhoogt de kans op een beroerte met 10%
  • iedere dag bewerkt vlees verhoogt de kans op diabetes(2) met 15%

vis
  • minimaal 1 keer per week vis verlaagt de kans op dodelijke hartziekten met 15%
  • minimaal 1 keer per week vis verlaagt de kans op een broerte met 10%
  • minimaal 5 keer per week vis verlaagt de kans op niet-dodelijke hartziekten met 20%

graanvezels (in volkoren producten)
  • graanvezels verlagen de bloeddruk
  • graanvezels verlagen het cholesterol
  • graanvezels verlagen de kans op hartziekten met 10%-15%
  • graanvezels verlagen de kans op diabetes(2) met 5%
  • graanvezels verlagen de kans op borstkanker met 5%
  • graanvezels verlagen de kans op darmkanker met 10%

zout
  • zout verhoogt je bloeddruk



suiker
(er is geen onderzoek naar alleen suiker, maar wel naar suikerhoudende dranken)

  • suikerhoudende dranken verhoogt je BMI (Body Mass Index)
  • suikerhoudende dranken verhoogt je gewicht
  • suikerhoudende dranken verhoogt de kans op diabetes(2) met 20%


Vandaar deze samenvatting van de richtlijnen:
  • beperk rood vlees en bewerkt vlees
  • eet meer vis
  • vervang wit meel voor volkoren
  • zo min mogelijk zout
  • zo min mogelijk suiker